Splošno

 • Kdaj je potreben ginekološki pregled?

  Preventivni ginekološki pregled z odvzemom brisa materničnega vratu svetujemo spolno aktivnim dekletom od 20. leta starosti dalje. Vsem dekletom, ki načrtujejo spolne odnose, svetujemo pregled oz. posvet o primerni zaščiti že pred prvim spolnim odnosom. Pregled je potreben v primeru kakršnih koli težav, ne glede na starost ali spolno aktivnost.

 • Kaj je PAP bris?

  To je bris materničnega vratu, ki ga ginekolog opravi z loparčkom in krtačko. Preiskava brisa nam odkrije morebitne spremembe v celicah na površini materničnega vratu, ki nas opozorijo na možnost nastanka predrakavih oz. rakavih sprememb na materničnem vratu.

 • Kako pogosto je treba vzeti bris materničnega vratu?

  Bris je potrebno vzeti dvakrat zapored v razmiku enega leta. V kolikor sta oba izvida v mejah normale, sledijo odvzemi brisa na tri leta do 74. leta starosti. Pacientke vabimo na pregled do 64. leta starosti, kasneje se na pregled naročijo same. V kolikor so v brisu prisotne spremembe, opravimo kontrole brisa pogosteje.
  Ko je ženska zdravljena zaradi predrakavih sprememb na materničnem vratu, ji pripadajo 3 kontrole v roku 2 let po zdravljenju, nato pa sledi kontrola vsaka 3 leta. Vsem ženskam, ki so bile kadarkoli zdravljene zaradi predrakavih sprememb na materničnem vratu, svetujemo pregled 1x letno; v tem primeru pacientke krijejo stroške pregleda same.
  Obenem svetujemo pregled 1x letno tudi vsem ženskam, ki cenijo svoje zdravje.

 • Jutranja tabletka - kaj je to?

  Ta izraz pomeni uporabo hormonske kontracepcije po nezaščitenem spolnem odnosu. V ta namen lahko zaužijete tablete Nor Levo, Escapelle ali Ella One, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Tablete je priporočljivo zaužiti čimprej po spolnem odnosu, najkasneje v 72 urah,tablete Ella One pa v roku 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu.
  Taka oblika zaščite ni primerna kot stalna oblika kontracepcije, je le izhod v sili.

 • Ne morem zanositi – kaj zdaj?

  O težavah z zanositvijo govorimo pri paru, pri katerem v 1 letu rednih spolnih odnosov (2-3 krat tedensko) ne pride do zanositve. Če par želi našo pomoč, so smiselne preiskave. Prva preiskava je pregled semenskega izliva ( spermiogram), ki jo opravi moški. Temu sledi klinični pregled z UZ preiskavo rodil. Nadaljnje preiskave so odvisne od morebitnih ugotovljenih sprememb.

 • Folna kislina pred zanositvijo

  Da, folna kislina je potrebna. Folno kislino (vitamin B) naj ženska, ki želi zanositi, jemlje vsaj 1 mesec, še boljše pa tri mesece pred zanositvijo. Prve 3 mesece nosečnosti (do 14. tedna) bistveno zmanjša tveganje za razvojne nepravilnosti nevralne cevi oz. tveganje za nepravilnost v razvoju hrbtenice in osrednjega živčevja ploda, razvojne napake srca in zgornje ustnice pri plodu. Pripročena dnevna doza je 800 mikrogramov. Pri ženskah, ki so že rodile otroka z razvojno nepravilnostjo hrbtenice in osrednjega živčevja, s prirojeno srčno napako, pri sladkorni bolezni tipa I, z razvojno napako ustnice in trdega neba, je priporočena dnevna doza višja.

Nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda

 • Kaj je nuhalna svetlina?

  Nuhalna svetlina je prostor na vratu ploda med hrbtenico in kožo in je napolnjen s tekočino. Ta prostor ultrazvočno izmerimo in po velikosti le-tega sklepamo na kromosomske okvare ploda. 70 % kromosomsko okvarjenih otrok ima povečano nuhalno svetlino. Ne pa vsi. Zato se ob presejanju upoštevajo poleg nuhalne svetline še drugi dejavniki.

  Človek ima 23 parov kromosomov, polovico jih podeduje od matere, polovico od očeta. Če je v paru kromosom preveč, če so torej trije kromosomi v paru, rečemo temu trisomija. Najpogostejša trisomija je trisomija kromosomskega para 21, tej okvari rečemo Downov sindrom ali mongoloidizem. Pogostejši trisomiji sta še na 18 (Edwardsov sindrom) in 13 paru kromosomov (Sindrom Patau).

  Downov sindrom se pojavi na približno 600 porodov. Otrok s tem sindromom ima kratek vrat, ozke očesne reže, majhen raven nosek, ploščat obraz, kratki nogi in roki, večjo verjetnost za srčno napako in zaostaja v duševnem razvoju. Zaradi izgleda obraza se sindrom imenuje mongoloidizem.

  Meritve nuhalne svetline izvajajo le licencirani izvajalci, ki so pridobili certifikat Fetal Medicine Foundation v Londonu (https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT). Za meritve nosne kosti je potrebna dodatna licenca.

 • Kdaj se izvaja meritev nuhalne svetline?

  Meritev nuhalne svetline izvajamo med 11. ter 13. tednom in šestimi dnevi nosečnosti, ko je plod od temena do trtice dolg med 45 in 84 mm.

 • Kako poteka pregled nuhalne svetline?

  Ultrazvočni prikaz ploda navadno poteka čez trebušno steno, izjemoma pa vaginalno.

  Preiskava je sestavljena iz dveh delov:

  -naredimo zgodnjo morfologijo ploda, kar pomeni, da plod natančno pregledamo. Lahko se zgodi, da ima plod normalno število kromosomov, najdemo pa strukturno napako ploda( npr. manjka mu rokica).

  -iščemo znake za kromosomske nepravilnosti: izmerimo nuhalno svetlini in poiščemo nosno kost.

  Za natančno merjenje nuhalne svetline je pomembno, da je plod v pravi legi. Plodu izmerimo frekvenco srca, izmerimo njegovo velikost od vrha glavice do trtice, premer glavice, obseg trebuščka in dolžino stegnenice ter s tem določimo točnejši termin poroda. Preverimo pristnost nosne kosti, ocenimo obliko glavice in možganskih struktur. Poiščemo srce, želodček in mehur ter preverimo, da je trebušček v celoti prekrit s kožo. Preštejemo kosti na rokah in nogah ter pregledamo hrbtenico. Ocenimo lego posteljice in količino plodovnice. V primeru več plodne nosečnosti ocenimo število plodov in vrsto več plodne nosečnosti.

 • Kaj pokaže pregled nuhalne svetline?

  Meritev nuhalne svetline izmeri debelino nabrane tekočine v podkožju plodovega zatilja. Pri velikosti ploda 45 mm, je debelina nuhalne svetline običajno med 1,2 – 2,1 mm, pri velikosti ploda 84 mm pa običajno med 1,9 in 2,7 mm.

  Debelina nuhalne svetline nad 3,5 mm se pojavi pri manj kot 5% plodov in lahko kaže na povečano tveganje za kromosomske nepravilnosti, srčne napake ter druge nepravilnosti ploda.

  V kolikor ima preiskovalec licenco za merjenje nosne kosti in leži plod v pravi legi, se pogleda tudi nosna kost. Prisotnost nosne kosti zmanjša tveganje za kromosomsko nepravilnost ploda, vendar k izračunu celokupnega tveganju doprinese samo 2%.

 • Ali se lahko nuhalna svetlina izmeri tudi po 13.tednu?

  Nuhalna svetlina se meri do dopolnjenih 13 tednov in 6 dni oz. do velikosti ploda 84 mm. Lahko se izmeri tudi kasneje, vendar v tem primeru računalniški program ne poda več izračuna tveganja za kromosomske nepravilnosti.

 • Kako poteka pregled nuhalne svetline pri dvojčkih?

  Pregled poteka enako kot pri enojčku, a preiskava traja dvakrat dlje. Določimo število plodov in število ovojev.
 • Ali se lahko z merjenjem nuhalne svetline določi spol otroka?

  Da, vendar ne vedno, odvisno od položaja ploda. Zanesljivost določitve je okrog 80%.

  Dokončno se spol otroka določi pri morfologiji ploda, ki se vrši med 20. in 22. tednom.

 • Povečana nuhalna svetlina

  Večja nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti ter srčne okvare.

  Po končanem pregledu prejmete izvid z izračunom tveganja za Downov sindrom po licenci Fetal Medicine Foundation- FMF iz Londona. Zanesljivost ugotavljanja kromosomskih napak ploda z UZ preiskavo je samo okrog 70%. V kombinaciji s krvnim dvojnim hormonskim testom se zanesljivost dvigne na okrog 90%, prisotnost nosne kosti doprinese še 2%, kombinacija s krvnim NIPT testom pa omogoča 99% zanesljivost določanja kromosomoskih nepravilnosti.

  Izvid dvojnega testa pri večini nosečnic tveganje za kromosomske napake zmanjša. Pomiri nas tveganje, ki je manjše kot 1/1000.V kolikor je ocenjeno tveganje za nepravilnosti ploda večje kot 1/300, vam pripadata diagnostična testa– amniocenteza ali biopsija horionskih resic, ki pa sta žal združena z 1% tveganjem za splav.

  Kadar preiskave pokažejo tveganje med 1/300 in 1/1000, si želimo še dodatnih preiskav, ki bi nas pomirile. NIPT test – neizvazivno predrojstveno testiranje je najnovejša metoda za odkrivanje Downovega sindroma in določenih drugih najpogostejših kromosomskih nepravilnosti pri plodu. Test temelji na določevanju fragmentov proste plodove oz. posteljične DNK v periferni krvi nosečnice, je neinvaziven in zato varen tako za nosečnico, kot tudi otroka. NIPT presejalni test je visoko zanesljiv, več kot 99%. Glede na željo nosečnice je nedvoumno znan tudi spol otroka. Iz ene epruvete krvi, ki se odvzame nosečnici od 10. do 24. tedna, s posebnim postopkom lahko odkrijemo, ali ima plod morebitno kromosomsko nepravilnost. Izvid je običajno znan v 5-10 delovnih dneh. Morebiten izvid, ki kaže na nepravilnost, moramo še vedno potrditi z diagnostično metodo za vse kromosome – amniocentezo. Na izvid amniocenteze je običajno potrebno čakati približno 3 tedne in pol.

  V naši ambulanti sta vam na razpolago testa dveh ponudnikov: GenePlanet z NIFTY testom in Adria lab-Synlab laboratorij s testom neoBONA.

 • Povečana nuhalna svetlina in normalen kariotip ploda

  Pri nosečnicah, ki nosijo plodove s povečano nuhalno svetlino (nad 3,5 mm), je povečano tveganje za kromosomske nepravilnosti, srčne napake ploda, genetske sindrome in druge nepravilnosti. Prav tako je povečano tveganje za smrt ploda v maternici. Verjetnost omenjenih dogodkov se povečuje z večanjem nuhalne svetline. Takim nosečnicam pripada več specialistično usmerjenih ultrazvočnih pregledov ploda in dodaten ultrazvok plodovega srca okrog 16. in 22. tedna nosečnosti.

  V večini primerov pa se povečana nuhalna svetlina spontano zmanjša in rodijo se zdravi otroci.

 • Vpliv starosti matere na verjetnost kromosomskih nepravilnosti

  S starostjo nosečnice se tveganje za rojstvo otroka s kromosomskimi nepravilnostmi povečuje.

  Tveganje, da 20-letna nosečnica v 12. tednu nosečnosti nosi plod s trisomijo 21, je 1:1100. Pri 40-letni nosečnici je to tveganje 1:70. Pri izračunavanju tveganja za rojstvo otroka s kromosomsko nepravilnostjo upoštevamo starost nosečnice, velikost ploda, plodov srčni utrip, premer glavice in vidno nosno kost.

  Prav zaradi večjega osnovnega tveganja zaradi starosti, pri starejši nosečnici samo z merjenjem nuhalne svetline in dvojnim hormonskim  testom-DHT težko dosežemo nizko tveganje oz. tveganje manj kot 1/1000 žensk ( kaj tako tveganje preprosto povedano pomeni: če bi v vrsto postavili 1000 nosečnic, bi 1 rodila otroka s kromosomsko nepravilnostjo, ostale pa ne ). Nosečnicam, ki so v času poroda stare več kot 35 let, iz tega razloga poleg ultrazvočnega pregleda z merjenjem  nuhalne svetline toplo priporočamo NIPT test, saj je bistveno bolj zanesljiv kot DHT.

 • Ali meritev nuhalne svetline škoduje mojemu otroku?

  Če je ultrazvočna preiskava izvedena strokovno korektno in v skladu s priporočili, ni škodljiva.

 • Ali je na pregledu lahko prisoten otrokov oče ali kdo drug?

  Da, prisotnost partnerja pri pregledu je izjemno zaželena. Poleg strokovne vrednosti ponuja ta pregled očetu otroka tudi priložnost, da se naveže na plod. V primeru odsotnosti partnerja naj nosečnico spremlja oseba, ki ji nosečnica zaupa.

  Spremstvo otrok ni zaželeno, saj pri preiskavi ne sporočimo vedno dobrih novic.

 • Ali sem upravičena do meritve nuhalne svetline?

  Po novem pravilniku merjenje nuhalne svetline in dvojni test pripada vsem nosečnicam, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, pri izbranem ginekologu. Nosečnice, katerih izbrani ginekolog nima licence za merjenje nuhalne svetline, lahko preiskavo opravijo pri nas brez napotnice, pri čemer je plačnik storitve ZZZS.

 • Katere izvide dobim po meritvi nuhalne svetline?

  Po meritvi dobite pisni izvid z izračunanim tveganjem za trisomije 21, 18 in 13 ter prezgodnji porod pred 34. tednom.
  Na željo lahko posnamemo 2D/3D slike in 4D video posnetke na USB ključek. Gre za neponovljiv dogodek, slike oz. posnetke pa boste zagotovo želeli deliti tudi z vašimi najbližjimi. Vaš otrok vam bo čez leta hvaležen za prve spomine.

 • Kakšna je cena meritve nuhalne svetline?

  Pri nosečnicah, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, je plačnik meritve nuhalne svetline in dvojnega hormonskega testa (DHT) ZZZS. Obvezno zdravstveno zavarovanje pa ne krije naslednjega: zapis slik na USB ključek, 3D barvne slike, določitev placentnega rastnega faktorja (PLGF) in presejanja za zastoj plodove rasti in preeklampsijo v nosečnosti.

  Cenik za samoplačnice:

  • Nuhalna svetlina 70 €
  • Nuhalna svetlina dvojčki 100 €
  • Dvojni hormonski test se opravi v laboratoriju ZD Celje in stane pribl. 35 €
  • Zapis slik na USB ključek 15 €
  • 3D barvne slike 13-20 €
  • Določitev PLGF 37,5 €
  • Kombinacija DHT in PLGF 55 €
  • Presejanje za preeklampsijo/zastoj plodove rasti 20 €

  Celoten cenik naših storitev.

Nosečnost

 • Kdaj je potreben prvi pregled v nosečnosti?

  Če sumite, da ste noseči, sami opravite test nosečnosti. Test lahko kupite v lekarnah ali večjih drogerijah, samoplačniško ga lahko opravite tudi v laboratorijih zdravstvenih domov. Test je običajno pozitiven 14 dni po zanositvi.

  Pri pozitivnem testu pokličite medicinsko sestro- diplomirano babico in se naročite na pregled. Ob tem je potrebno navesti podatek o prvem dnevu zadnje menstruacije. V primeru neželene nosečnosti vas naročimo na pregled 2-3 tedne po izostanku menstruacije, sicer pa 4-5 tednov po izostanku menstruacije. Pregled opravimo najkasneje do 12. tedna nosečnosti. V kolikor pride do močne krvavitve ali res močnih bolečin, je pregled potreben prej.

 • Kdaj se nosečnica naroči na prvi pregled?

  Prvi pregled naredimo med 8. in 9. tednom nosečnosti, možno pa ga je opraviti do 12. tedna. Preglede opravljamo na vrhunskem ultrazvoku Voluson E6. Na prvi pregled naj nosečnica pride tešča, s sabo naj prinese originalen izvid krvne skupine (če ga že ima). S seboj, v kolikor želi, prinese tudi izpolnjene vprašalnike za presejanje za depresivne motnje in anksioznost, in odvisnost ter nasilje v družini. 

  Nosečnico stehtamo, ji izmerimo krvni tlak in pulz, opravimo ginekološki pregled in po potrebi bris materničnega vratu. Naredimo prvi ultrazvočni pregled ploda. Pri vaginalnem ultrazvoku določimo položaj nosečnosti, število plodov, njihovo velikost in srčni utrip ploda. Določimo termin poroda. Naredimo prvo barvno 3D sliko ploda v maternici.

  Nosečnica dobi materinsko knjižico, vanjo vnesemo podatke, pomembne za potek nosečnosti. Nato nosečnico naročimo na ultrazvočni pregled za merjenje nuhalne svetline. Merjenje nuhalne svetline odkrije plodove z Downovim sindromom v 70%. Krvni dvojni hormonski test zviša zanesljivost odkrivanja na 90%, med tem ko NIPT test zviša zanesljivost odkrivanja na 99%.

  Nosečnico pošljemo v laboratorij, kjer odda urin in kri za naslednje preiskave: krvna skupina, Rh faktor, ICT, toksoplazmoza, sifilis, HIV, hepatitis B in krvni sladkor na tešče. V primeru patoloških izvidov nosečnico obvestimo. 

 • Koliko pregledov je predvidenih v nosečnosti?

  V normalni, zdravi nosečnosti, je predvidenih do 10 pregledov.

  V kolikor se v nosečnosti pojavijo zapleti, število pregledov prilagodimo težavam in v obravnavo nosečnice vključimo tudi druge specialiste. Največkrat je potrebno sodelovanje z diabetologi, specialisti perinatalne medicine, subspecialistom fetalne kardiologije in specialisti internisti kardiologi.

 • Koliko UZ pregledov je predvidenih v nosečnosti?

  V normalni nosečnosti so predvidene štiri UZ preiskave, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

  Prva UZ preiskava se opravi pri prvem pregledu v nosečnosti v obdobju med 8. in 12. tednom. Druga UZ preiskava se opravi med 11. in 14. tednom nosečnosti v okviru presejanja za kromosomopatije pri plodu. Tretja UZ preiskava se opravi okrog 20. tedna nosečnosti (19. do 23. teden): morfologija ploda, ocena plodove rasti, položaj posteljice, količina plodovnice. Četrta UZ preiskava se opravi med 35. in 37. tednom nosečnosti za oceno plodove rasti in pozneje v nosečnosti vidnih razvojnih nepravilnosti. 

  V naši ambulanti se zavedamo, kako pomembna je skrb za nosečnico in kako pomembno je rojstvo zdravega novorojenčka. Skozi izkušnje 26 letnega dela z nosečnicami, smo ne glede na plačilo zdravstvene zavarovalnice  ZZZS, razvili način dela, ki je za nosečnice in njihove plodove izjemno zanesljiv in brez dodatnih stroškov. Pri nas se nosečnice počutijo varne, saj pri vsakem pregledu naredimo tudi kratko ultrazvočno preiskavo ploda: preverimo plodov utrip, količino plodovnice, lego otroka, izmerimo obseg trebuščka ploda, v drugi polovici nosečnosti preverimo tudi pretok skozi popkovno arterijo ( na ta način preverimo stanje ploda).

  V kolikor nosečnica teh dodatnih brezplačnih pregledov ne želi, nas o tem obvesti pred pregledom.

 • Kdaj se izvede pregled za nuhalno svetlino?

  Ultrazvočni pregled se izvede med 11. in 13. tednom in 6 dnevi. Pregledamo ves plod, glavico in obraz, roki, nogi, trebušno steno, prepono, hrbtenico, posteljico, popkovnico, plodno vodo, pogledamo želodec, srce, frekvenco srca, izmerimo dolžino ploda, premer in obseg glavice, obseg trebuščka, dolžino stegnenice, poiščemo nosno kost, izmerimo nuhalno svetlino. Podatke vnesemo v računalniški program, ki nam izračuna tveganje za rojstvo otroka z trisomijo 21.

  Na željo naredimo tudi 3D posnetek in opazujemo gibanje ploda.

 • Pregled s 16. tedni

  Kontroliramo telesno težo nosečnice, krvni pritisk, urin in preverimo plodove srčne utripe.

  V materinsko knjižico vpišemo rezultate preiskav s prvega pregleda.

  Pri nas se nosečnice počutijo varne, saj pri vsakem pregledu naredimo tudi kratko brezplačno ultrazvočno preiskavo ploda: preverimo plodov utrip, količino plodovnice, lego otroka, izmerimo obseg trebuščka ploda, v drugi polovici nosečnosti preverimo tudi pretok skozi popkovno arterijo ( na ta način preverimo stanje ploda). V kolikor nosečnica želi, ji posnamemo tudi 3D sliko ploda.

 • Pregled v času okrog 22. tedna – morfologija

  Pri tem pregledu izmerimo težo, krvni tlak, kontroliramo urin, krvno sliko, izdamo napotnico za obremenilni test z glukozo, po potrebi ponovimo test na toksoplazmozo. Nosečnica naj bi v tem času že dobro zaznavala plodove gibe.

  Naredimo vaginalni pregled in z vaginalno sondo izmerimo maternični vrat.

  Sledi tretji ultrazvočni pregled v nosečnosti – morfologija ploda.

  Morfologija pomeni pregled zgradbe ploda, ki zajema pregled glavice in možganskih struktur, obraza in zgornje ustnice. Sledi pregled hrbtenice, trebušne stene, pogledamo roke in noge. V trebuhu si ogledamo želodec, mehur, ledvici, diafragmo. V prsnem košu pogledamo srce, njegove 4 votline in izstopišča velikih žil.

  Tudi 3D/4D slike so v tem obdobju že zelo lepe in jasno pokažejo otrokove poteze. Ocenimo količino plodovnice, lego posteljice in izmerimo pretok skozi arteriji uterini.

 • Pregled z 28. tedni

  Izmerimo težo, krvni tlak in kontroliramo urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca. Nosečnici izdamo navodila za beleženje plodovih gibov. Opozorimo jo na obisk materinske šole in pripravo na porod, in da naj 60 dni pred pričakovanim datumom poroda prične urejati potrebno dokumentacijo na CSD. Predlagamo cepljenje proti oslovskemu kašlju, ki je za nosečnice brezplačno – nanj se lahko naroči pri svojem izbranem osebnem zdravniku ali na cepilni enoti NIJZ. 

  Če je nosečnica Rh negativna, 2 tedna pred pregledom odda kri v laboratoriju. V njeni krvi poiščemo plodove celice in preverimo, ali je plod Rh negativen ali Rh pozitiven. Samo v primeru, da je plod Rh pozitiven, prejme nosečnica v 28. tednu intramuskularno injekcijo anti-D imunoglobulinov. Taka nosečnica potrebuje zaščito tudi po porodu.

  Pri nas se nosečnice počutijo varne, saj pri vsakem pregledu naredimo tudi kratko brezplačno ultrazvočno preiskavo ploda: preverimo plodov utrip, količino plodovnice, lego otroka, izmerimo obseg trebuščka ploda, v drugi polovici nosečnosti preverimo tudi pretok skozi popkovno arterijo (na ta način preverimo stanje ploda). Z ultrazvokom lahko opazujemo živahno gibanje, in samo v kolikor nosečnica želi, posnamemo 3D slike in 4D filme ploda v maternici in posneto prenesemo na USB ključek.

 • Pregled z 32. tedni

  Izmerimo težo, krvni tlak in kontroliramo urin. Povprašamo po gibanju otroka in izmerimo velikost trebuha. Poiščemo plodove srčne utripe. Nosečnica prejme napotnico za porod in navodila za bris na streptokok B.

  Pri nas se nosečnice počutijo varne, saj pri vsakem pregledu naredimo tudi kratko brezplačno ultrazvočno preiskavo ploda: preverimo plodov utrip, količino plodovnice, lego otroka, izmerimo obseg trebušček ploda, v drugi polovici nosečnosti preverimo tudi pretok skozi popkovno arterijo ( na ta način preverimo stanje ploda).

 • Pregled s 35. tedni

  Izmerimo težo, krvni tlak, kontroliramo urin in ponovno testiramo na toksoplazmozo. Izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca. Povprašamo o gibanju ploda v maternici.

  V primeru medenične ustave se z nosečnico pogovorimo o možnostih poroda.

  V kolikor je bil pri nosečnici kadarkoli v preteklosti narejen carski rez, taki nosečnici izdamo napotnico za dogovor o načinu poroda. S to napotnico se obrne na porodnišnico, kjer želi roditi.

  Nosečnici odvzamemo bris vagine na streptokok skupine B, ki je možen povzročitelj sepse pri novorojenčku.

  Pri nas se nosečnice počutijo varne, saj pri vsakem pregledu naredimo tudi kratko brezplačno ultrazvočno preiskavo ploda: preverimo plodov utrip, količino plodovnice, lego otroka, izmerimo obseg trebuščka ploda, v drugi polovici nosečnosti preverimo tudi pretok skozi popkovno arterijo ( na ta način preverimo stanje ploda). V kolikor nosečnica želi, ji posnamemo tudi 3D sliko ploda.

 • Pregled s 37. tedni

  Izmerimo težo, krvni tlak, kontroliramo urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca. Povprašamo o gibanju ploda v maternici.

  Pri nas se nosečnice počutijo varne, saj pri vsakem pregledu naredimo tudi kratko brezplačno ultrazvočno preiskavo ploda: preverimo plodov utrip, količino plodovnice, lego otroka, izmerimo obseg trebuščka ploda, v drugi polovici nosečnosti preverimo tudi pretok skozi popkovno arterijo ( na ta način preverimo stanje ploda). V kolikor nosečnica želi, ji posnamemo tudi 3D sliko ploda.

 • Pregled z 38. tedni

  Izmerimo težo, krvni tlak, kontroliramo urin, velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca. Povprašamo o gibanju ploda v maternici. Lahko se že odločimo tudi za kardiotokografijo-CTG. CTG je 20-minutno snemanje otrokovih utripov in aktivnosti maternice. Na ta način preverimo morebitno prisotnost aktivnosti maternice-tonizacij in popadkov in predvsem stanje ploda.

  Pri nas se nosečnice počutijo varne, saj pri vsakem pregledu naredimo tudi kratko brezplačno ultrazvočno preiskavo ploda: preverimo plodov utrip, količino plodovnice, lego otroka, izmerimo obseg trebuščka ploda, v drugi polovici nosečnosti preverimo tudi pretok skozi popkovno arterijo (na ta način preverimo stanje ploda). V kolikor nosečnica želi, ji posnamemo tudi 3D sliko ploda.

 • Pregled z 39. tedni

  Izmerimo težo, krvni tlak, kontroliramo urin, velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca. Povprašamo o gibanju ploda v maternici.

  Lahko se že odločimo tudi za kardiotokografijo-CTG. CTG je 20-minutno snemanje otrokovih utripov in aktivnosti maternice. Na ta način preverimo morebitno prisotnost aktivnosti maternice-tonizacij in popadkov in predvsem stanje ploda.

  Pri nas se nosečnice počutijo varne, saj pri vsakem pregledu naredimo tudi kratko brezplačno ultrazvočno preiskavo ploda: preverimo plodov utrip, količino plodovnice, lego otroka, izmerimo obseg trebuščka ploda, v drugi polovici nosečnosti preverimo tudi pretok skozi popkovno arterijo (na ta način preverimo stanje ploda). V kolikor nosečnica želi, ji posnamemo tudi 3D sliko ploda.

  V kolikor do pričakovanega datuma poroda-PDP ne pride do spontanega začetka poroda, nosečnico na ta dan napotimo na kontrolo v porodnišnico. Prejme napotnico za kontrole do poroda.

  Po PDP hodi nosečnica ne redne kontrole v porodnišnico, kjer želi roditi. Te kontrole so prvi teden vsak drugi dan, nato pa običajno vsak dan. Na kontrolah se preveri RR in TT nosečnice, posname se CTG, po presoji zdravnika se lahko naredi tudi ginekološki pregled in UZ preiskava ploda. V kolikor ne pride do spontanega začetka poroda, se le-ta se sproži 10-14 dni po PDP, v primeru težav seveda prej. Se pa kontrole po PDP razlikujejo med porodnišnicami.

 • Poporodni pregled 6 tednov po porodu

  Ko boste prišla iz porodnišnice domov, se naročite na poporodni pregled. Ta je običajno 6 tednov po porodu. Na pregled pridite v vsakem primeru, tudi če je še prisotna poporodna krvavitev. Ko se boste na pregled naročala, nestrpno pričakujemo novic, da je z vami in novorojenčkom vse v redu. V primeru težav pokličite in se bomo dogovorili za pregled prej.

  Na poporodni pregled prinesite materinsko knjižico ter fotokopijo vaše in otrokove odpustnice. Na pregledu izmerimo telesno težo, krvni tlak. Nosečnica že doma, na lastno željo, izpolni vprašalnik za presejanje za depresivne motnje in anksioznost (Edinburški vprašalnik), in ga prinese s seboj. Pogovorimo se o porodu, poporodnem poteku, dojenju in kontracepciji. Opravimo ginekološki pregled in po potrebi odvzamemo bris materničnega vratu.

  Veseli smo, če prideta na poporodni pregled zdrava in zadovoljna mamica in zdrav novorojenček.

NIPT test

 • Kaj je NIPT test?

  NIPT(neinvazivni predrojstveni test) je nova možnost odkrivanja kromosomskih napak pred rojstvom. Test je enostaven, varen in zelo zanesljiv, odkriva tveganje za pojav trisomije kromosomov 21, 18 in 13 s senzitivnostjo in specifičnostjo višjo od 99 %. Test je mogoče narediti že od 10. tedna nosečnosti.

  Test ponuja tudi dodatne možnosti testiranja za določene nepravilnosti spolnih kromosomov, nepravilnosti v številu vseh avtosomnih kromosomov (to so vsi kromosomomi, razen spolnih kromosomov) in sindrome mikrodelecij/duplikacij.

 • Kaj so trisomije?

  Vsaka celica ima običajno 23 parov kromosomov, torej skupaj 46. Trisomija je strokovni izraz, ki predstavlja pojav dodatne kopije kromosoma v nekaterih ali vseh celicah. Prisotnost dodatnega kromosoma lahko povzroči prirojene telesne napake in resne težave v razvoju otroka.

 • Kako deluje NIPT test?

  V času nosečnosti prosta DNK iz posteljice prehaja v krvni obtok matere. Frakcijo DNK lahko določamo v materini krvi.

  Za NIFTY test je potreben vzorec 10 ml materine krvi od 10. do 24. tedna nosečnosti. Za preverjanje zdravstvenega stanja ploda se iz tega vzorca krvi analizira prostocelično fetalno DNK in s tem odkriva prisotnost prevelikega ali premajhnega števila kromosomov.

 • Komu se priporoča NIPT test?

  NIPT test se priporoča vsem nosečnicam, posebej pa tistim, pri katerih obstaja povečano tveganje za genetske napake ploda. Premislite o izvedbi NIPT testa, če:

  – spadate v skupino nosečnic, starejših od 35 let
  – imate sami ali v družini prisotne kromosomske anomalije
  – če je bil plod v predhodni nosečnosti kromosomsko okvarjen
  – vam je merjenje nuhalne svetline in ostalih samostojnih markerjev z dvojnim hormonskim testom pokazalo povečano tveganje za kromosomske nepravilnosti.

 • Kako se NIPT test razlikuje od drugih predrojstvenih testov?

   
  NIPT
  Nuhalna svetlina ali dvohormonski test
  Amniocenteza
  Presejalni test
  x
  x
   
  Neinvazivnost
  x
  x
   
  Stopnja odkrivanja Downovega sindroma 99,5 %
  x
   
  x
  Stopnja lažno pozitivnih rezultatov < 0,5 %
  x
   
  x
  Informacije o spolu in anevploidijah spolnih kromosomov
  x
   
  x
 • Kako poteka preiskava?

  Pacientka se na preiskavo naroči pri nas v ambulanti. Pred genetskim testom se posvetuje z zdravnico. V laboratoriju zdravstvenega doma Celje se odvzame kri, vzorce pa nato ponudnik testa GenePlanet ali Adrialab-Synlab pošljeta v tujino, kjer izvedejo test.

 • Kakšna je razlika med testi NIFTY Basic, NIFTY Standard, NIFTY Plus, NIFTY Twins in NIFTY Pro?

  Vsi testi so presejalni in z več kot 99 % verjetnostjo odkrijejo kromosomske napake.

  NIFTY Basic pokaže tri najpogostejše oblike trisomij, in sicer trisomijo 21, 13 in 18 ter spol otroka.

  NIFTY Standard poleg prej naštetega pokaže še nepravilnosti v številu spolnih kromosomov (4 anomalije spolnih kromosomov: 45XO, 47XXY, 47XXX, 47XYY).

  NIFTY Plus poleg vsega naštetega ponuja dodatne možnosti testiranja na 60 mikrodelecijskih oz. duplikacijskih sindromov in nepravilnosti v številu vseh avtosomnih kromosomov.

  NIFTY Pro pa ponuja dodatno možnost testiranja na 84 mikrodelecijskih oz. duplikacijskih sindromov. Njegova dodana vrednost je v detekciji DiGeorgevega sindroma, ki je delecijski sindrom na kromosomu 22 in je eden najpogostejših delecijskih sindromov (eden na 3000-6000 rojstev). 

  NIFTY Twins pokaže trisomije 21, 13 in 18 in poda informacijo o prisotnosti Y kromosoma.

 • Ali preiskava lahko ugotovi spol otroka?

  Da, preiskava lahko ugotovi spol otroka.

 • V kolikšnem času dobim rezultate testa?

  Izvid je dosegljiv običajno v 5-7 dneh od oddaje vzorca, maksimalno pa v 14 dneh.

  V kolikor vam po prvem odvzemu ne moremo podati rezultata, vas brezplačno povabimo na ponovni odvzem krvi.

  V kolikor vam tudi po drugem odvzemu krvi ne moremo podati rezultata, vam denar za test vrnemo. Vam pa seveda tudi svetujemo, kakšni so nadaljnji postopki.

 • Kolikšna je cena NIPT testa: Nifty in neoBona ?

  NIFTY Basic: 350€

  NIFTY Standard: 390€

  NIFTY Plus: 590€

  NIFTY Twins: 390€

  NIFTY Pro: 890€

  Plačilo je možno po predračunu.

 • Ali obstaja več NIPT testov?

  NIPT test – neizvazivno predrojstveno testiranje je najnovejša metoda za odkrivanje Downovega sindroma in določenih drugih najpogostejših kromosomskih nepravilnosti pri plodu. Test temelji na določevanju fragmentov proste plodove DNK v periferni krvi nosečnice, je neinvaziven in zato varen tako za nosečnico, kot tudi otroka. NIPT presejalni test je visoko zanesljiv, več kot 99%. Glede na željo nosečnice je nedvoumno znan tudi spol otroka. Iz ene epruvete krvi, ki se odvzame nosečnici od 10. do 24. tedna, s posebnim postopkom lahko odkrijemo, ali ima plod morebitno kromosomsko nepravilnost. Izvid je običajno znan v 5-10 delovnih dneh. Morebiten izvid, ki kaže na nepravilnost, moramo še vedno potrditi z diagnostično metodo za vse kromosome – amniocentezo. Na izvid amniocenteze je običajno potrebno čakati približno 3 tedne in pol.
  V naši ambulanti imate na razpolago dva ponudnika NIPT testov: neoBona test ponudnika Adrialab-Synlab laboratorija in Nifty test ponudnika GenePlanet.

  Ime NIPT test je skupna oznaka za vse teste, ki temeljijo na določevanju fragmentov proste plodove DNK v periferni krvi nosečnice. Med seboj se razlikujejo po tehnologiji določevanja proste plodove DNK , obsegu preiskave in ceni. Vsi ti testi so presejalni in ne diagnostični. Vsak test ima svojega ponudnika in komercialno ime.

 • Ali je dovolj, če naredim samo NIPT test brez ultrazvočnega pregleda merjenja nuhalne svetline?

  Pri ultrazvočnem pregledu ploda z merjenjem nuhalne svetline se vedno naredi tudi zgodnja morfologija ploda.  Lahko odkrijemo strukturno napako ploda (npr. plodu manjka rokica), ob tem pa ima plod čisto normalno kromosomsko strukturo. V kolikor bi v tem primeru naredili samo NIPT test, bi tako napako spregledali.

  Strokovno  sprejemljivo je samo, če za ugotavljanje  nepravilnosti v zgodnji nosečnosti  naredimo kombinacijo ultrazvočnega pregleda, na katerega navežemo tudi krvni test: dvojni hormonski test ali NIPT test.

Preeklampsija

 • Kaj je preeklampsija?

  Preeklampsija je pomemben vzrok materine in plodove umrljivosti. Spremljajo jo:

  • povišan krvni tlak po 20. tednu nosečnosti
  • proteinurija (beljakovine v urinu) in/ali
  • nepravilnost v delovanju materinih organov ali
  • zastoj plodove rasti.
 • Kako pogosta je preeklampsija v nosečnosti?

  Pojavi se pri 3-8% vseh nosečnosti. Pogostejša je pri višji starosti nosečnice, debelosti in drugih sočasnih boleznih. Približno 15-20% vseh prezgodnjih porodov je mogoče pripisati preeklampsiji.

 • Kdaj v nosečnosti se določa tveganje za preeklampsijo?

  Pri 12. tednih.

 • Kako se določa tveganje za preeklampsijo?

  Za določitev tveganja uporabljamo program, ki upošteva vašo anamnezo (osebne značilnosti, potek prejšnje nosečnosti in družinsko tveganje) in vključuje tudi:

  • izmerjen krvni tlak
  • pretok krvi skozi maternično žilje
  • PAPP-a protein (če se odločite za dvojni hormonski test)
  • placentni rastni faktor (PGlF) (če se odločite za meritev)

  Smo ena izmed le 9 ambulant v Sloveniji z uradno licenco FMF (Fetal Medicine Foundation) za presejanje za preeklampsijo in zastoj plodove rasti.

 • Kaj je PGlF in kakšna je njegova vloga pri preeklampsiji?

  Placentni rastni faktor (PlGF) ima v nosečnosti pomembno vlogo, saj spodbuja nastajanje novih žil. Je direktno povezan z razvojem preeklampsije, za katero je značilen previsok pritisk in beljakovine v urinu ter je pomemben vzrok tako materine kot plodove umrljivosti.

  Koncentracija PlGF od začetka nosečnosti narašča in doseže vrh pri cca 30 tednih. Pri nosečnicah s preeklampsijo so vrednosti PlGF vseskozi nižje kot pri zdravih nosečnicah.

 • Kako poteka določitev PGlF?

  Na pregledu vam vzamemo vzorec krvi, ki ga nato pošljemo v laboratorij Medicare Plus.

  V naši ambulanti je od oktobra 2022 na voljo tudi kombiniran komplet 3 testov, ki združuje dvojni hormonski test in določitev PGlF, po ceni 55 €.

 • Kakšna je cena določitve PGlF?

  27,5 eur.

 • Kaj pa, če imam pri 12. tednih nosečnosti povečano tveganje za preeklampsijo in/ali zastoj plodove rasti?

  Če je pri 12. tednih tveganje za preeklampsijo več kot 1 na 100, se predpiše aspirin od 12. do konca nosečnosti. Ta v 80% prepreči preeklampsijo pred 34. tednom in v več kot 60% pred 37. tednom nosečnosti.