Nosna kost je struktura, ki jo ultrazvočno ocenjujemo med 11. in 14. tednom nosečnosti. Pri tem moramo videti 3 črtice: ena je vršek nosa, druga predstavlja kožo, tretja pa nosno kost (lep primer vidite na spodnji sliki).

Vidna nosna kost nam dodatno dvigne stopnjo zanesljivosti odkrivanja kromosomskih nepravilnosti ploda. Nosna kost namreč pogosto ni prisotna v primeru trisomij 21, 18 in 13; pri trisomiji 21 ni prisotna v 60%, pri trisomiji 18 v 50%, pri trisomiji 13 pa v 40%.

Pomembno: Odsotnost nosne kosti ne pomeni nujno, da so pri plodu prisotne kromosomske nepravilnosti. Nosna kost se ne vidi pri 1-3% zdravih plodov, pogosteje je ne vidimo tudi pri temnopoltih ženskah. Lahko se tudi zgodi, da je ne vidimo zaradi položaja ploda.

Nosno kost ocenjujemo tudi pri morfologiji ploda. Če je ne vidimo ali pa je pri 20. tednih krajša od 4,5 mm, se tveganje za kromosomske nepravilnosti poveča za 10-krat.

Za oceno nosne kosti je poleg licence za nuhalno svetlino potrebna dodatna licenca, ki jo ima v Sloveniji le 11 ginekologov. Zelo smo ponosni, da imamo licenco od leta 2016 tudi v naši ambulanti!

Bodite zdrave,
Vaša ginekologinja