Spoštovane,

tudi v naši ambulanti se pridružujemo rožnatemu oktobru, mednarodnemu mesecu osveščanju o raku dojk.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk, več kot 400 žensk pa tudi umre.

Letošnji rožnati oktober z geslom Dotik pove največ opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Spoštovane, naj vam samopregledovanje preide v navado. Najbolje je samopregledovanje izvajati 3. dan po koncu menstruacije oz. 10. dan ciklusa. V kolikor ste brez menstruacije pa kadarkoli v mesecu, ko dojke niso boleče ali občutljive.

Poleg samopregledovanja je pomembno, da se odzivate tudi na vabila Državnega presejalnega programa za raka dojk – DORA, kamor so ženske med 50. in 69. letom vsaki dve leti vabljene na mamografijo. Z mamografijo odkrivajo majhne rake, manjše od 1 cm, ki jih ženske same ne moremo zatipati.

Za vse, ki ste mlajše od 50.let, vam vsaka 3 leta ob rednem preventivnem pregledu naredimo klinični pregled dojk. Za vse po 69. letu pa obstaja možnost, da se na lastno željo naročite na mamografijo.

Bodite zdrave,

Vaša ginekologinja